≡ Menu

Znamenitosti Italije

Italija ima na tisoče znamenitosti in skoraj nemogoče je obiskati vse na enem potovanju. Na tej strani bomo tako zbirali predloge in opise za glavne znamenitosti Italije in jih postopoma dodajali.

Naravne znamenitosti

Gardsko jezero – je največje naravno jezero v Italiji. Nahaja se v trikotniku med Brescio in Verono na jugu ter Trentom na severu. Jezero je ledeniškega nastanka, v dolžino meri 52km, celotne površine pa 370km2. Gardsko jezero leži na robu Dolomitov in se spušča v dolino pokrajine Lombardija. V okolici jezera so številne pohodne poti, plezalne stene ter priljubljene ferate. Turisti radi obiščejo srednjeveško mestece Sirmione ter znani zabaviščni park Gardaland.

Etna – je gotovo največja in najvišja naravna znamenitosti. Najvišja gora in hkrati najvišji aktiven vulkan v Evropi se nahaja na SV delu Sicilije. Trenutna višina gore znaša 3.326m, kar pa se že ob naslednjem izbruhu lahko spremeni. Najlažji dostop je iz južne strani preko smučišča Sapienza Refuge. Od tukaj se popeljete z nihalko do višine 2.500m, preostali del do vrha pa prehodite. Zanimiva je tudi vožnja z vlakom po turistični krožni železnici Ferrovia Circumetnea, katera vozi okoli gore.

Dolomiti – so turistično najbolj obiskan prede severne Italije. V zimskih mesecih nudijo številne možnosti užitkov za smučarske navdušence. Tukaj se nahajajo najbolj znana italijanska smučišča, Cortina d’ Ampezzo, Alta Badia in Val Gardena. V poletnih mesecih pa Dolomite obiskujejo številni planinci in alpinisti. Najlepše izhodišče za izlete je smaragdno jezero Braies. Od tukaj potekajo številne večdnevne ture vse do najvišje gore Marmolada, ter čudovitih Monte Cristalo in Tre Cime.

Slapovi Marmore – gre za kompleks slapov v višini 165m. Nahajajo se 7km vzhodno od mesta Terni v pokrajini Umbrija. Pretakajo se čez tri police in so najvišji umetno narejeni slapovi na svetu. Nastali so v času leta 271 pr.n.št.. Ideja je bila, da bi odvečne vode iz višje ležeče reke Velina v nižje ležečo reko Nera. Celoten kanal, slapove in brzice lahko prehodite podobno kot Blejski vintgar.

Jame Castellana – gre za najbolj obiskan kompleks kraških jam v Italiji. Nahajajo se v manjšem kraju Castellana, 45km JV od pristanišča Bari. Celoten jamski kompleks je dolg 3km, za turiste pa je odprt v dolžini 1km. Znamenitosti jame so dvorana La Grave s stropnim oknom, Bela jama ter čudoviti kapniški stebri in konkrecije.

Naravni park Cinque Terre – je najbolj obiskana točka na obalah Ligurije. Gre za 18 kilometrski pas, kjer se prepletajo čudovite plaže, strmi klifi in slikovite vasice. Najbolj znani med njimi sta Manarola in Riomaggiore z pisanimi hišicami, katere se stiskajo ob strm hrib. Vseh 5 vasi, ki ležijo v naravnem parku lahko obiščete z turistično ladjo ali pa prehodite pohodno pot ob obali.

Toskana – je gotovo najbolj obiskana pokrajina v Italiji. Valovito gričevje s številnimi vinogradi in oljčnimi nasadi, butična termalna zdravilišča ter veliko zgodovinskih in kulturnih spomenikov. Priljubljena točka obiskovalcev je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mestec v Italiji, San Gimignano. Sicer pa se Toskana smatra kot zibelka italijanske renesanse. Tukaj so bili namreč rojeni ali pa so delovali največji mojstri umetnosti in književnosti.

Kulturne znamenitosti

Vatikan – je najmanjša neodvisna država na svetu, v kateri se nahaja sedež Rimokatoliške cerkve. Milijoni turistov in romarjev vsako leto obiskujejo baziliko sv. Petra, občudujejo Sikstinsko kapelo ter obiščejo Vatikanske muzeje. Iz trga sv. Petra lahko opazujete Apostolsko palačo, v kateri je uradna delovna in bivalna rezidenca papeža. Vatikan se ponaša tudi z čudovito urejenimi vatikanskimi vrtovi, vendar je obisk možen le z vodenimi skupinami.

Kolosej (ali Flavijski amfiteater) je simbol mesta Rim. Je največji amfiteater na svetu, ki je bil kadarkoli zgrajen. Nahaja se v južni mestni četrti Celio. Namenjen je bil zabavi množic z gladiatorskimi boji. Sprejel je lahko 45-50.000 gledalcev. Del zunanje fasade je okrušen zaradi posledic potresov, številne kamne gradnike pa so ljudje odtujili za spomin.

Rimski forum (Forum Romanum ali Forum) je bil nekoč najpomembnejši del starega Rima. Nahajal se je zahodno od Koloseja. Bil je upravno in gospodarsko središče mesta, tukaj so se srečevali senatorji in vojskovodje, na tržnici pa ljudje iz celega Imperija. Po vseh arheoloških ostalinah ter ohranjenih temljih v okolici Foruma si lahko predstavljate nekdanjo podobo.

Panteon – je najpomembnejša cerkvena zgradba v Rimu izven Vatikana. Gre za nekdanji rimski tempelj iz 1.-2. stoletja n.š. Kasneje je bil posvečen v cerkev. Zanimiva je predvsem njegova oblika, saj je večji del okrogel z znamenito betonsko kupolo. Je ena izmed najbolj ohranjenih rimskih stavb, oblika rotonde s kupolo pa je edinstvena v rimski arhitekturi nasploh.

Firenška stolnica (Cattedrale di Santa Maria del Fiore) – je simbol mesta Firence. Gre za mojstrovino arhitektov Arnolfa di Cambia in Filippa Brunelleschi-ja. Gradnja je trajaka kar 140 let, dokončana je bila v prvi polovici 15. stoletja. Gotska struktura stavbe nosi znamenito opečnato kupolo na eni strani ter Giottov campanile (zvonik) na drugi strani. Kupola stolnice je največja opečnata kupola na katerikoli zgradbi na svetu.

Galerija Uffizi – je znamenit muzej umetnosti v središču Firenz. V njem se nahaja več kot 1800 razstavljenih slik ter neprecenljive kipe grške in rimske umetnosti. Gre za najpomembnejšo zakladnico firenških mojstorv umetnosti kot so Michelangelo, Botticeli in da Vinci.

Milanska stolnica (Duomo di Milano) je simbol prestolnice pokrajine Lombardije. Gre za gotsko cerkev, posvečeno Mariji Kristusovega rojstva. Je druga največja cerkev v Italiji in peta na svetu. Kako zahtevna je bila arhitekturna zasnova priča dejstvo, da so jo gradili kar 6 stoletij. V njej je prostora za 40.000 vernikov, občasno pa gosti tudi manjše koncerte komorne in klasične glasbe.

La Scala – je znamenita operna hiša v Milanu. Na njenih odrih so bile premierno uprizorjene najslavnejše opere Puccinija, Verdija in Bellinija ter številnih drugih skladateljev. Spada med najpomembnejše operne hiše na svetu, skupaj z Teatro del Liceu iz Barcelone pa si deli prvo mesto po velikosti v Evropi. Prvoten avditorij je lahko gostil več kot 3000 gledalcev, po zadnji prenovi leta 2014 pa je v njej prostora za 2.800 ljudi. Kot zanimivost, vstopnica za najprestižnejše lože v dvorani lahko stane od 1.500€ navzgor, odvisno o vrste prireditve.

Canal Grande je največji vodni kanal, ki poteka skozi Benetke. Je hkrati tudi zelo prometen kanal, saj se tukaj srečujejo gondole, vaporetti (vodni avtobusi) ter številni manjši čolni. Poteka v obliki črke S od potniškega pristanišča na severu mesta do trga sv. Marka na južnem delu. Dolg je 3.8km. Ob kanalu se nahajajo številne palače in stavbe v gotskem in renesančnem stilu. Vsak turist obožuje vožnjo pod najstarejšim mostom, znamenitim Rialtom. Tik ob izteku kanala na južnem delu mesta se ob njem nahaja čudovita cerkev Santa Maria della Salute iz 17. stoletja.

Stolnica sv. Marka je najbolj obiskana znamenitost Benetk. Nahaja se na trgu sv. Marka na južnem delu mesta. Zgrajena je bila v 11. stoletju na temeljih bizantinske arhitekture z vključenimi elementi gotske umetnosti. Znamenite so njene pozlačene kupole ter bronasti kipi konjev sv. Marka. V njeni prostorni notranjosti lahko občudujete številne mozaike in unikatne poslikave sten in kupol. Na trgu pred katedralo stoji še samostojen zvonik sv. Marka, na katerega se lahko povzpnete z dvigalom

Poševni stolp v Pisi – je samostoječ stolp-zvonik, kateri pripada stolnici v Pisi. Gradili so ga skoraj 200 let med 12. in 14. stoletjem. Gradnja je skoraj za 100 let zastala zaradi vojn med republiko Piso in ostalimi mejnimi republikami. Že od začetka gradnje se je zaradi mehke podlage stolp začel nagibati. Največji naklon nagiba 5,50 je dosegel leta 1990, ko so ga s pomočjo obsežne sanacije zmanjšali na 3,990. Oblasti so se odločile, da ga ne bodo popolnoma izravnale, saj je zaradi svoje podobe že precej časa veljal za turistično znamenitost.

Pompeji – arheološki park nekdanjega rimskega mesteca je danes del mesta Pompeji. Nahaja se 25km JV od Neaplja, ob vznožju še vedno aktivnega vulkana Vezuv. Slednji je bil kriv za tragičen konec visoke mestnih civilizacij Pompejev in Herkulaneuma. Po izbruhu Vezuva leta 79 n.š. je obe mesti zasul dež drobirja, pepela in lave. Arheologi so po odkopavanjih odkrili izjemno ohranjene dele mesta. Našli so celo ostanke prebivalcev kateri so se skušali skriti vsak na svoj način. Mesto je imelo urejene terme z kopališčem, amfiteater, tržnico ter tudi sistem ogrevanja hiš.

Več znamenitosti najdete tudi pri posameznem mestu in regiji v Italiji, tako da preverite tudi tiste kraje, kamor se odpravljate.

10 največjih znamenitosti Italije

10 stvari, ki jih morate početi v Italiji.

Poglejte si še spodnji video o teh turističnih znamenitostih.